De 10 geboden van 'den blok'.
GIJ ZULT STREVEN EN BEVEN, LEVEN EN HERSENKNEDEN. MAAR VOOR het lijden begint MISSCHIEN EERST DEZE 10 geboden EENS DOORzeven?
1 - KEN UZELF

Weet wat wel en wat niet werkt voor jou als student voor de blok start. Begin niet met experimenteren wanneer je examens voor de deur staan. Daar is het schooljaar voor.

Bezint eer ge begint met de volgende vragen:

☑ Studeer je het best met of zonder muziek?
☑ Werk je het best 's nachts of ben je op je best in de voormiddag?
☑ Hoeveel slaap heb je minimaal nodig om productief te zijn?
☑ Hoeveel tijd heb je gemiddeld nodig om 30 pagina's te lezen?
Waar studeer je het best? Thuis, op kot, in de bib...?
☑ Studeer je het best alleen of met mensen rondom je?
2 - BOVENAL BEMIN 1 VAK

1 vak per dag. Nog eens. 1 vak per dag. Oké? Kunnen we dat afspreken ja?

Geef je hersenen tijd en rust om nieuwe informatie op te nemen. Verschillende vakken vereisen dan ook verschillende herseninspanningen. Door meerdere vakken op één dag te studeren zal je concentratievermogen én je retentievermogen dalen.

Elke dag een ander vak mag dan weer wel. Goede nachtrust helpt je alles te verwerken zodat je klaar bent voor het volgende examen!

Waarom?
Informatie wordt op verschillende plaatsen in je hersenen opgeslagen. Door te veel verschillende vakken te studeren daalt je vermogen om nieuwe informatie op te slagen.
3 - EER UW WATERFLES

Wanneer je aan het studeren bent verbruik je voornamelijk eiwitten en weinig calorieën. Veel studenten vergeten voldoende (water) te drinken tijdens het blokken. Hierdoor hebben ze sneller last van hoofdpijn en spierpijn. Willen we dat? Nope.

Zet je (hervulbare) waterfles op je bureau en gebruik een timer als je snel vergeet te drinken. Zet een limiet op cafeïnehoudende drankjes. Beslis om er max. 2/3 per dag te drinken of haal er enkele in huis de de dag voor je examen.

P.S. koffie > energiedrankjes
4 - GIJ ZULT UZELF BELONEN

Enkele tips om je op weg te helpen:

☑ Beloningen zijn persoonlijk, motivatie verschilt van persoon tot persoon. Wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor een ander.
☑ Stel beloningen niet uit. Als je jouw doel bereikt hebt (x aantal pagina's, x aantal uur...) mag je dat echt wel vieren! Celebrate!
☑ Pauzeren ≠ uitstellen. Check yourself.
☑ Hou die cocktail voor na het studeren, niet voor tijdens. Een pintje kan wel helpen bij creatief werk!

5 - GIJ ZULT DOORZETTEN

"Mijn kotgenote kon nooit studeren op vrijdagavonden. De concentratie was er dan gewoon niet. Tegenwoordig steekt ze om de 20 pagina's kleine flesjes Flügel in haar cursus. Ik moet zeggen dat ik haar nog nooit zo ijverig heb zien studeren op vrijdagen... en dansen."

Ja, ook dat is doorzetten. Respect girl. We salute you.
6 - GIJ ZULT NIET STELEN

Menig vriendschap en collegialiteit heeft al het leven gelaten tijdens den blok, gewoon omdat men niet weet wat wel of niet kan. Respecteer elkaar, vrienden.

Wat mag wél?
☑ Nota's/samenvattingen ruilen (indien allebei zelf gemaakt).
☑ Nota's/samenvattingen aankopen op bijvoorbeeld stuvia.be.
☑ Nota's/samenvattingen die openbaar staan (vb. facebookgroep) als de maker van de samenvatting het zelf online heeft geplaatst.

Wat doe je best niet?
☑ Onrechtstreeks nota's/samenvattingen gebruiken van iemand die je niet kent (auteursrechtelijke boetes) .
☑ Samenvattingen/nota's die meer dan 2 academiejaren geleden geschreven zijn geweest gebruiken (zijn vaak verouderd).
☑ Nota's/samenvattingen kopen om ze later door te verkopen/te delen (auteursrechtelijke boetes).

Kom hier te weten waar je samenvattingen, flashcards, examenvragen enz. voor je richting en school kan vinden.
7 - GIJ ZULT UW SMARTPHONE WEGLEGGEN

De GSM, de grootste vijand van elke student tijdens het studeren. Zeker als je moeite hebt met je langdurig te concentreren leg je die GSM best weg.

Plots cold turkey niet meer op je GSM kijken kan moeilijk zijn. Er zijn heel wat apps (vb. Forest) die je hierbij kunnen helpen. Het gemakkelijkste volgens ons? Zet Spotify op en kies een playlist die bij je past. Ga je voor mindfulness of echte rock 'n roll? Check zeker de Studaro Spotify Playlists.

Voor elke minuut dat je niet aan je GSM komt tijdens het studeren, plant de Forest app een boom ergens in de wereld. Lees meer hier.
8 - GIJ ZULT LEREN BINGEWATCHEN

Concentratie. Inleving. Herhaling. Doorzettingsvermogen. Nie opgeven! En dan zijn die 6 seizoenen plots gedaan... Sad.

Beslis op voorhand welke series je zeker gezien wil hebben tijdens de blok. Want eindeloos zoeken naar iets nieuws vergt veel inspanning.

P.S. Weet je nog niet welke serie te kijken? Kom hier onze 12 picks te weten.

9 - GIJ ZULT EEN STUDYBUDDY VINDEN

Neen. Uw kat telt niet.

Vaak is een studybuddy de persoon waarmee je dagelijks afspreekt om te studeren. Maar als je liever niet met gezelschap studeert, kan een studybuddy de persoon zijn bij wie je terecht kan. Je hebt zonder twijfel iemand nodig waarbij je jouw frustraties, succesverhalen enz. bij kan droppen.

Onzekerheid, faalangst en eenzaamheid zijn drie dingen waarmee we wel eens te maken hebben tijdens de blokperiode. 7 van de 10 studenten zegt zelfs meer sociaal contact nodig te hebben tijdens de blok. Sluit jezelf dus niet af van de wereld! Vergeet gewoon niet het 7e gebod (gij zult uw smartphone wegleggen).

Een echte lifesaver kan Teleblok zijn. Hun live chat biedt je net dat tikkeltje extra motivatie aan tijdens een donkerdere dag. Vanaf 27 mei tot en met 27 juni kan je weer bij hen terecht voor een duwtje in de rug.

10 - GIJ ZULT ER DOOR ZIJN

You got this! Studaro's got your back (as always).
APRIL, 24 / 2019

Text author: Georgina Cocker
Made on
Tilda