Maak je hoofd snel leeg met deze 10 tips
De examenperiode kan lang duren. Sommige dagen zijn al wat moeilijker dan andere. Daarom 10 snelle manieren om te ontspannen tijdens een moeilijk moment.
Wat als je er even door zit? Wat als het even niet meer gaat? Klinkt misschien dramatisch maar tijdens de blokperiode komen zo'n gevoelens wel eens naar boven. Tijdens een moeilijk blokmoment is het onmogelijk je te concentreren, voel je je gestresseerd en wil je misschien zelfs opgeven. Hier zijn 10 kleine tips om je in zo'n geval weer helemaal op het juiste pad te zetten.
Lees meer over de voordelen van boksen in het artikel: 6 ways boxing can benefit your mental health van HarperBazar.
Boksen

Boksen is ideale manier om de buitenwereld even buitenspel te zetten en helemaal aanwezig te zijn in het moment. Het stimuleert de productie van endorfine in het lichaam en reduceert stress.

Sprintje trekken

Sta recht van je bureau, trek je sportschoenen aan en ga naar buiten. Zelfs wanneer je geen getrainde loper bent of de conditie hebt van een kip, kan een kort sprintje veel doen. Lopen reduceert stress en produceert endorfine (net zoals elke fysieke activiteit). Het grote voordeel is dat het overal kan en goedkoop is.

Stretch

Na elke fysieke oefening is het belangrijk om te stretchen. Maar zelfs zonder een voorafgaande inspanning kan stretchen helpen om de gedachten te verzetten.
Lees meer over het onderzoek naar de Superman Pose hier.
The Superman Pose

Akkoord, deze hebben we gestolen van Grey's Anatomy (zie foto). Volgens wetenschappelijk onderzoek gevoerd aan Harvard in 2012 werkt het écht.

"If you stand like this, in superhero pose, for just five minutes before a job interview or a big presentation or a really hard task, you will not only feel more confident, you will perform immeasurably better."

So: chin up, chest out, hands on hips, legs hip length apart on the ground!
Dansen

Naast je innerlijke Hulk los te laten tijdens een boksmatch kan je ook altijd even 5 minuten dansen ' as if nobody's watching'. Eerst en vooral is het een fantastische cardio oefening, subtiel gestolen van een Beyoncé fitness regiment. Ten tweede maakt het je gewoon su-per gelukkig. Kies je muziek dus goed uit of check onze spotify playlists. Ten slotte maakt het je hoofd helemaal leeg en ben je klaar om weer aan de slag te gaan.

Meditatie

Meditatie wordt alsmaar populairder onder studenten als manier van ontspannen. Logisch, het is gratis, gemakkelijk en het werkt. Online vind je heel wat tips om te mediteren, YouTube staat er vol van. Vergeet niet dat meditatie hyper persoonlijk is. Je moet jezelf niet in een of andere yogapose draaien of 'ohm' zingen om succesvol te zijn. Zolang het maar voor jou werkt.

Verander van omgeving

Pak je boeken, computer en je fluostiften en verplaats je. Dat hoeft niet per sé naar de bib te zijn, of naar een ander gebouw.
Een kleine omgevingsverandering geeft je het gevoel dat je opnieuw kan beginnen. Een nieuwe start. En dat geeft natuurlijk energie!

Knuffelmachine

Lichamelijk contact maakt ons gelukkiger en reduceert stress. Ooit van het hormoon oxytocine gehoord? Het wordt soms ook wel eens het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine verlaagt je bloeddruk, je hartslag en zelfs je spierspanning! Vergeet ook niet de emotionele meerwaarde van lichamelijk contact. Het geeft ons een gevoel van bescherming en geluk.

Wenen

Stress, druk op je schouders, faalangst... het zijn negatieve emoties. Biologisch hebben we daar een uitlaatklep voor: tranen. Een goed potje huilen is een natuurlijke stress reliever en pijnstiller. Tijdens het huilen gaat ons lichaam een pijnstillend hormoon aanmaken (endorfine). Daarom krijgen we een gevoel van opluchting na een huilpartij of na het kijken van een emotionele film. We voelen ons beter en kunnen er weer tegen aan.

Lachbui

Klinkt logisch, toch? Even goed lachen helpt je stress en negatieve emoties te bestrijden. Maar tijdens een moeilijk moment is het niet altijd even gemakkelijk om jezelf aan weer aan het lachen te brengen.

Bel iemand op die je altijd gelukkig maakt, kijk bloopers van de series die je het leukst vindt of kijk gewoon je lievelingsaflevering tot je 'het' weer voelt. Voor onze lievelingsseries kan je altijd hier terecht.

MAY, 23 / 2019

Text author: Georgina Cocker
Photography: Unsplash
Made on
Tilda