Lorenzo Ego

Co-Founder @Studaro
Internationalisering
It's all global!
De laatste cijfers tonen aan dat Vlaanderen steeds populairder wordt voor internationale studenten. Op slechts 10 jaar tijd is het aantal buitenlandse studenten verdubbelt. Internationalisering wordt dus een alsmaar belangrijker topic.
Wat maakt dit onderwerp zo interessant voor jou Lorenzo?
Het was voornamelijk tijdens mijn persoonlijke studententijd dat mijn kennis én interesse rond internationalisering is opgewerkt. Ik studeerde International Relations & Diplomacy hier in Gent aan de universiteit. Daarnaast zetelde ik als studentenvertegenwoordiger voor StuRa, de Gentse Studentenraad, de Vlaamse Vereniging van Studenten en van de European Students' Union. Een hele waslijst dus! En ja, dan wordt internationalisering wel een groot deel van je dagelijks leven.
Jelle, Ruben en ik (co-founders Studaro) hebben zelf in verschillende landen gestudeerd en gewerkt. Dus we hebben die persoonlijk ervaring als internationale student ook opgedaan. Dat was de voornaamste drijfveer om Studaro op te starten en die internationale component blijft dan ook één van de belangrijkste zuilen binnen ons bedrijf.
Studaro werkt inderdaad met veel verschillende nationaliteiten samen. Waar komen ze zoal vandaan en wat typeert hen volgens jou?
We hebben ongeveer +100 verschillende nationaliteiten die zich bij ons ingeschreven hebben. De grote meerderheid komt van binnen de Europese Economische Ruimte. De meeste studenten zijn afkomstig vanuit onze buurlanden en Spanje. Als we verder kijken dan Europa zien we voornamelijk studenten uit Zuidoost-Azië en het Afrikaanse continent binnenlopen.

Je merkt wel een verschil op tussen enerzijds studenten die via Erasmus op avontuur gaan en international degree studenten anderzijds. Erasmusstudenten worden voornamelijk door persoonlijke motivaties gedreven. Plezier, ervaring en een goede studentenstad zijn daar van belang.

Bij de andere buitenlandse studenten herkennen we andere drijfveren. Ze kiezen bewust voor West-Europa, daar geniet België dus mee van. Het hoger onderwijs is hier van hogere kwaliteit. Ze kijken meer naar de toekomst en willen hun professionele ambities waarmaken. Hun motivaties zijn dus een stuk rationeler.

Jammer genoeg is er te weinig informatie over internationale studenten terug te vinden, zeker over internationale studenten hier in België. Er wordt wel meer en meer onderzoek naar gedaan en data bijgehouden, maar het blijft moeilijk exacte cijfers te vinden.
Even alles op een rijtje: buitenlandse studenten kiezen voor België, waarom?
De meeste kiezen voor Vlaanderen of Brussel. Maar dat hangt natuurlijk van de opleiding zelf af. Wallonië staat erg sterk in kunstopleidingen bijvoorbeeld. We zien wel dat Vlaamse universiteiten er met kop en nek bovenuit steken.

De belangrijkste reden is en blijft de hoge kwaliteit van het onderwijs en de carrièreperspectieven die daarbij komen kijken.

Daarnaast is België centraal gelegen in Europa en ligt de levensstandaard hier hoog. Los van professionele of economische redenen is er dus een grote recreatieve component aangebonden. De studentencultuur wordt hier heel hoog aangeprezen. Zeker Brussel als Europees metropool trekt internationale studenten aan.
Niet enkel het hoger onderwijs in Vlaanderen internationaliseert. De arbeidsmarkt doet ook mee. Heeft het één een invloed op de ander?
Absoluut. Alhoewel dat dat niet het hele verhaal is natuurlijk. Migratie in het algemeen is de grootste invloedsfactor. Naar mijn mening wordt er op beleidsniveau nog niet voldoende ingespeeld op knelpuntberoepen of hoogopgeleiden. Een goed voorbeeld? Wel, internationale studenten (niet-EER) mogen slechts 20 uur per week werken. Dat zijn volgens mij belemmeringen die weggehaald moeten worden. Eveneens de stimulatie om met de arbeidsmarkt in contact te komen, of bij de transitie naar hun eerste full-time job na studeren.
Wat zullen de voelbare gevolgen zijn van deze internationalisering voor bedrijven?
Vanwege de globaliserende economie & het internet is de wereld veel meer een dorp geworden. Vlaamse KMO's zijn exportgericht en doen enorm veel internationale business, voornamelijk met onze buurlanden dan. Het aannemen van werknemers uit landen waar je als bedrijf handel mee voert is een groot pluspunt en internationalisering maakt dat meer voor de hand liggend. Je ziet er je klantenrelaties zienderogen op vooruit gaan!

Een ander positief gevolg van internationalisering is de instroom van bepaalde expertise of knowhow. Nederland staat inzake branding een paar stappen voor op de Vlaamse markt, een Nederlandse brandmanager aannemen kan dus wel z'n voordelen hebben. Dat geldt omgekeerd ook, Belgen zijn ook een gegeerd goed in bepaalde vakgebieden. Denk maar aan dierengeneeskunde.

Internationalisering kan veel positieve gevolgen hebben, maar er moet er bewust mee omgesprongen worden. Enkel maar aanwerven om een internationaal label te krijgen, zonder een holistische bedrijfsvisie te hanteren kan gevaren opleveren. We hebben het met Studaro zelf al meegemaakt dat dat niet altijd positief afloopt. Internationalisering betekent puzzelen en aansturen. Je werkt met veel verschillende persoonlijkheden, culturele achtergronden, nationaliteiten enz. Dat kan dus wel voor wrevel zorgen. Je moet altijd bewust meerwaarde gaan creëren en niet zomaar kiezen voor internationalisering.
Welke waarden dragen bedrijven best in het vaandel wanneer ze samenwerken met internationale studenten?
Een open mindset en flexibele attitude. Zo simpel is het. Je moet openstaan voor verschillende soorten culturen en/of persoonlijkheden. Organiseer workshops, ga in dialoog en check regelmatig hoe het in de praktijk op de werkvloer gaat en hoe teams samenwerken.
About Studaro Expert
Studaro is Belgium's fastest growing student & graduate consulting agency. On a day to day basis we match young potentials with inspiring companies in Belgium, where both sides get the chance to grow and learn from each other. Studaro Expert and Studaro Academy are spots where high potential students and companies can learn more about what it is to thrive in the War for Talent.
Want to share your expertise?

Feature yourself on Studaro Expert. Get in touch!
Phone: +32 498 51 54 73
E-mail: info@studaro.com
Port Arthurlaan 11
9000 Gent
Help
Subscribe to our newsletter
© All Rights Reserved for Studaro BVBA
RPR Opgeëistenlaan 401 E, 9000 Gent ; 0700.324.954
Made on
Tilda